Post Featured Image

3D-software programma VABI Elements biedt nieuwe mogelijkheden

3D-software programma VABI Elements biedt nieuwe mogelijkheden

Nieuwe stap in technische ontwikkeling

Mark Gerritsen van Willems technisch adviesbureau is razend enthousiast over de nieuwste programmatuur van Vabi: Vabi Elements. “Amper vijftien jaar geleden moest ik mijn werk nog in een dos-omgeving uitvoeren. In relatief korte tijd zijn er grote stappen gezet. Na dos kwam de 2D software en nu dus 3D. Hiermee kun je gebouwen levensecht simuleren in de breedste zin van het woord.”

Tijdens de ontwikkeling van de rekensoftware was Willems technisch adviesbureau lid van de ‘koplopergroep’ die regelmatig door de ontwikkelaar om feedback werd gevraagd. Inmiddels is deze rekensoftware bij veel bedrijven in gebruik en werkt het 3D-programma naar wens. 

VABI Elements maakt het mogelijk om gebouwprestaties al in de ontwerpfase snel en accuraat in beeld te brengen. “Het is een integraal gebouwprestatieplatform, dat ons helpt met het realiseren en verantwoorden van gebouwprestaties over de hele levenscyclus. Je kunt deze software in alle ontwerpfasen van het gebouw gebruiken. Van voorontwerp tot bestek. En het geeft een goed beeld van de te verwachten exploitatie.”

Mark noemt als voorbeeld een zorginstelling in de Achterhoek. “We werden gevraagd te onderzoeken of een bestaand pand energiezuinig en misschien zelfs zelfvoorzienend kon worden. Het gebouw is door ons in 3D gemodelleerd en we konden alles helder in beeld brengen: isolatie van de muren, isolerend glas, ventilatie. Noem maar op. Ook kun je heel simpel wanden verplaatsen en meteen de effecten waarnemen. Op die manier werd duidelijk dat zelfvoorzienend iets te ambitieus was, maar energiezuinig zeker tot de mogelijkheden behoorde. Voor dit werk hadden we enkele jaren geleden weken nodig, nu schakel je tussen de verschillende opties in luttele uren.”

Vabi Elements zorgt ervoor dat we bij Willems snel ontwerpen kunnen maken die blijven voldoen aan de toenemende markteisen zoals Frisse Scholen en nul op de meter. “Met Vabi Elements maak ik bijvoorbeeld berekeningen op het gebied van temperatuuroverschrijdingen, warmteverlies, koellast, EPG en energieverbruik, bestemd voor besparings- en haalbaarheidsonderzoeken, echt een toegevoegde waarde aan het proces. Ik ben er erg blij mee.”