‘Bij Willems lopen ze niet weg voor problemen’

Relatie aan het woord

‘Bij Willems lopen ze niet weg voor problemen’

Willems technisch adviesbureau wordt regelmatig ingeschakeld door VOM architectuur en techniek, dat net als Willems is gevestigd in Duiven en dat wordt gerund door architect Paul van Olden en bouwkundige Roland Mattijssen. VOM en Willems ontmoeten elkaar vooral bij bouwprojecten in het onderwijs en de zorg.

Wat weinig mensen weten, is dat de relatie tussen beide bedrijven teruggaat tot 1986. Toen werkte Roland Mattijssen namelijk een blauwe maandag bij Willems. “Ik had mijn opleiding afgerond en de militaire dienstplicht achter de rug. Hans en Tiny Willems waren kennissen van mijn ouders, dus kon ik aan de slag bij Willems. Dat heeft drie maanden geduurd. Toen kwam er een vacature bij architect Ton Kersten. Dat lag voor mij als bouwkundige meer voor de hand”, blikt Roland terug.

De Duivenaar zou altijd bij Ton Kersten blijven werken. Daar kreeg hij in 2001 gezelschap van Paul van Olden: “Ton was destijds dé architect van Duiven. Hij heeft veel meer ontworpen dan menig inwoner beseft. Ton zocht een architect omdat hij ooit wilde stoppen.” Dat moment kwam in 2010, waarop Roland en Paul besloten het bureau over te nemen en om te dopen in VOM architectuur en techniek.

De nieuwe eigenaren hebben uiteraard dingen veranderd, maar dat geldt niet voor de contacten met Willems. “Met name bij grotere projecten in de onderwijs- en de zorgsector schakelen we Willems graag in. De afgelopen jaren hebben we samen onder andere basisscholen in Apeldoorn en Pannerden gedaan en een kinderboerderij en zorgvoorziening in Duiven. Ze zijn betrouwbaar en ze leveren kwaliteit. Bovendien is de communicatie goed. Je krijgt Jeroen of Werner altijd aan de lijn”, vertelt Roland Mattijssen.

Een ander belangrijk pluspunt is volgens Paul van Olden dat Willems niet wegloopt voor problemen. Hij noemt als voorbeeld het faillissement van een installateur tijdens de bouw van basisschool De Zonnewende II in Apeldoorn “Dan heb je dus echt een probleem. Willems heeft dat à la minute opgelost door tijdelijk de rol van installateur over te nemen. Ze hadden ook kunnen zeggen ‘zoek het maar uit, dat is niet ons werk’. Er is een verschil tussen zeggen dat je betrokken bent en betrokken zijn. Willems is betrokken.”

Volgens Roland Mattijssen is het ook een voordeel dat Willems een familiebedrijf is: “We kennen ze allemaal, ook moeder Tiny Willems. Bij familiebedrijven zie je vaak dat er toch net iets meer op het spel staat. Wat dat is? Dat ze de naam van de familie hoog willen houden.”