Bliksembezoek Werner Willems aan Shanghai

Bliksembezoek Werner Willems aan Shanghai

Werner Willems is naar China geweest om een programma van eisen toe te lichten. Werner was ‘ingevlogen’ door het Arnhemse bedrijf Bonar, dat bij Shanghai een fabriek laat bouwen. Eerder was Willems technisch adviesbureau betrokken bij een project van Bonar in Abu Dhabi.

Bonar maakt halffabrikaten voor textielproducten zoals vloerbedekking en autobekleding. Voor de nieuwe fabriek in China was al een programma van eisen gemaakt, maar te streng en niet duidelijk genoeg voor het Chinese ingenieursbureau. Daarom werd Werner Willems gevraagd het programma te herschrijven. “Dat hebben we in nauwe samenspraak met de mensen van Bonar gedaan. In China bleek echter dat er toch nog technische vragen waren over het nieuwe programma van eisen. Toen heeft Bonar mij gevraagd om die zelf in Shanghai te beantwoorden.”

De eerste dag verliep nog een beetje moeizaam. De Chinese ingenieurs waren al begonnen op basis van het oude programma en vonden het natuurlijk niet leuk dat een deel opnieuw moest. “Dat werd niet in dank afgenomen”, lacht Werner, “maar dat was te verwachten. Het is een proces van trial & error. Het bleek voor de tolk bovendien lastig om vakjargon goed te vertalen. Toen ik formules en cijfers op het whiteboard schreef, was er meteen volledig concentratie en kwamen de Chinese ingenieurs met zinvolle aanvullingen en ideeën. Ze bleken erg goed voorbereid.”

Een opvallend verschil met Nederland is volgens Werner Willems de aandacht voor energiebesparing. “Daar doen ze in China nog niet echt aan. De warme lucht uit het productieproces wordt zo naar buiten geblazen, in plaats van die lucht te gebruiken voor het verwarmen van de kantoren.”

Werner was in totaal vier nachten van huis. Daarvan bracht hij er twee door in het vliegtuig. Van China of zelfs van Shanghai heeft hij weinig gezien. “We zijn één avond de stad in geweest, maar dan komt je niet verder dan een speldenknop van zo’n wereldstad.” Ten slotte: heeft hij nog Chinees gegeten? “Ja, op mijn hotelkamer, maar dat was heel ander eten dan we hier bij de Chinees gewend zijn. Ik heb geen nasi of bami gezien.”