Directeur Liesbeth Renne van VBW Architecten over Willems

Directeur Liesbeth Renne van VBW Architecten over Willems

‘Ze zijn er als je ze nodig hebt’

Goed werk leveren. Daar gaat het eigenlijk altijd om. Toch heeft iedereen bij sommige relaties vaak een net iets beter gevoel dan bij sommige andere. In het geval van Willems en VBW Architecten in Arnhem is het goede gevoel wederzijds. Liesbeth Renne, algemeen-directeur van VBW, legt uit waarom.

Hoelang de relatie al bestaat weet ze niet. “Ik ben hier in 2009 begonnen en toen werkten we al regelmatig samen met Willems. Ik weet dat de Achterhoekse zorginstelling Azora ons samen heeft gebracht. Daar werken we beide al lang voor. Vanuit de relatie die zo is ontstaan hebben we de afgelopen jaren ook andere projecten samen gedaan. Een brandweerkazerne in Almere herinner ik me en een school. De ervaringen waren steeds positief”, aldus Liesbeth Renne.

VBW Architecten (opgericht in 1917) werkt sinds 2009 nauw samen met GAJ Architecten, ook in Arnhem. VBW is van oudsher vooral actief in de gezondheidszorg, GAJ in de scholenbouw. Die twee markten, aangevuld met renovatieopdrachten, zijn de belangrijkste werkterreinen.

Liesbeth Renne: “Incidenteel doen we ook wel wat in de woning- en utiliteitsbouw en we zijn huisarchitect van de voetbalbond KNVB, maar het merendeel van onze projecten zit in de zorgsector en het onderwijs. In die werelden hebben we de referenties die je nodig hebt en de noodzakelijke, specifieke kennis en kunde. Aldus ontstaan duurzame relaties, die belangrijk zijn voor de continuïteit.”
Het investeren in het in stand houden van een relatie, herkent Liesbeth Renne ook in de werkwijze van Willems. “Ze zijn er als je ze nodig hebt. Ook als het alleen maar is om even snel iets af te stemmen.”

De directeur van VBW Architecten roemt de gedegen kennis van Willems en de manier van adviseren. “Ze ontleden de opdracht en kijken naar het budget. Soms gaan ze ook een stap verder. Ik herinner me een keuken in een instelling van Azora die technisch erg slecht was. Willems kwam met een gedegen plan dat boven budget was, maar wel erg goed onderbouwd. Het was de extra investering waard, vonden ze, en daar hebben ze de opdrachtgever toen ook van kunnen overtuigen.”

Van toegevoegde waarde vindt Liesbeth Renne het feit dat Willems een familiebedrijf is. “Familiebedrijven hebben iets speciaals. In dit geval de zonen van Hans Willems die na hun studie zijn uitgevlogen en elders ervaring hebben opgedaan, en dan na verloop van tijd toch kiezen voor het familiebedrijf en het van hun vader overnemen. Dat geeft passie en betrokkenheid aan. Tegelijkertijd vernieuwt een bedrijf zich omdat een jongere generatie het voor het zeggen krijgt. Dat zie je mooi bij Willems. Bovendien zijn het plezierige mensen om mee om te gaan. Ook niet onbelangrijk.”