Duurzaam gemeentehuis

Duurzaam gemeentehuis

Vereerd met werk 'in eigen dorp'

Als het om milieu en duurzaamheid gaat, mogen burgers verwachten dat de overheid het goede voorbeeld geeft. Dat geldt zeker voor de gemeente Duiven. Het dak van het gemeenthuis ligt al vol met zonnepanelen. Willems technisch adviesbureau is gevraagd de binnenkant aan te pakken.

Willems is uiteraard vereerd met deze klus ‘in eigen dorp’. Er spelen twee zaken: het binnenklimaat moet beter en de gemeente wil duurzamer worden. Uiteraard worden twee vliegen in één klap geslagen. Eerst het binnenklimaat. Dat voldoet al jaren niet meer aan de eisen van deze tijd.

Daarom moet zowel de koeling als de ventilatie beter. Willems heeft een nieuwe mechanische ventilatie-installatie geadviseerd, in combinatie met een koelinstallatie die wordt gevoed door koude-warmteopslag. Dit zorgt ervoor dat straks twee duurzame installaties draaien op duurzame opgewekte energie.

Opvallend is dat de koelinstallatie in de winter wordt gebruikt om warme lucht in de werkruimten te blazen. Dat is nodig omdat de radiatoren maximaal 40 graden warm mogen worden (in plaats van 80 graden). De verwarmingsinstallatie en de radiatoren worden niet vervangen, maar wel energiezuiniger benut. Vervanging is niet echt nodig en bovendien te duur.

Willems heeft uitgerekend dat de gemeente Duiven haar investeringen na vijftien jaar heeft terugverdiend. "Dat is heel mooi voor bestaande bouw", meent Jeroen Willems. Het gemeentehuis kan nog duurzamer worden als ook de verlichting wordt aangepakt. Willems is al begonnen met tekenen en rekenen.