'Efficiënt werken, dat deden we toch al?'

Lean werken

'Efficiënt werken, dat deden we toch al?'

Willems technisch adviesbureau heeft dit jaar een nieuwe manier van werken ingevoerd, het zogeheten 'Lean' werken. Als het goed is, merken relaties dat ze een beter product voor een scherpere prijs krijgen.

Jeroen Willems hoorde enkele jaren geleden op een congres voor het eerst over Lean. Hij was meteen positief. Toen Werner Willems na een kennismaking eveneens enthousiast was, besloten de broers dat hun bedrijf ook Lean moest worden. Met hulp van adviesbureau BDO en student Wim Schokkenbroek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werd een plan gemaakt om Lean in te voeren in de organisatie.

De collega's reageerden in eerste instantie sceptisch. Efficiënt werken, dat deden ze toch al? Efficiëntie is inderdaad een sleutelwoord in Lean werken. Het concept komt er heel in het kort op neer dat werkprocessen zo worden ingericht dat verspilling - van materialen maar vooral ook van tijd - waar mogelijk wordt uitgebannen. Dat betekent niet per definitie dat de individuele medewerker efficiënter of harder moet gaan werken.

"Ik vergelijk het met een autofabriek. Daar hebben ze de productie zo veel mogelijk gestandaardiseerd. Het aantal stops wordt tot een minimum beperkt. Als je dat vertaalt naar ons bedrijf, dan zie je dat wij auto's te vaak van de lopende band halen, meestal vanwege spoedklussen. Dat is heel erg dienstverlenend, maar efficiënt is anders. Nu wordt 80 procent van de werktijd vooraf ingepland. In de resterende 20 procent doen we de 'spoedjes' en bedenken we nieuwe dingen", vertelt Werner Willems.