Post Featured Image

Jan Swart enthousiast over Toestands Afhankelijk Onderhoud (TOA)

Jan Swart enthousiast over Toestands Afhankelijk Onderhoud (TOA)

‘Onderhoudsmaatwerk voor de opdrachtgever’

Onderhoud van gebouwinstallaties is cruciaal. Daar is iedereen het wel over eens. Maar op welke manier moet je onderhoud plegen? In het verleden gebeurde het vooral preventief, maar steeds vaker wordt er gekozen voor Toestands Afhankelijk Onderhoud (TOA). Willems technisch adviesbureau creëert daarbij maatwerk voor de opdrachtgever.

Jan Swart is bij Willems de man achter het 'maatpakconcept’ in contractmanagement. “Alles draait om een andere manier van denken”, zo legt hij uit. “Vroeger beschikten veel bedrijven over een eigen technische dienst. De opdrachtgever trekt zich echter steeds meer terug om zich bezig te houden met zijn corebusiness. Daarnaast ontwikkelen techniek en regelgeving zich zo snel dat het bijna onmogelijk is om alle benodigde kennis in huis te hebben. Conclusie is dat onderhoud, maar ook het aansturen daarvan, steeds vaker extern wordt neergelegd.”

Een tweede ontwikkeling is dat voorheen vooral preventief onderhoud werd gepleegd. “Er werd altijd op safe gespeeld met als nadeel dat met deze vorm van onderhoud eigenlijk te veel werd betaald. Tegenwoordig wordt er geredeneerd vanuit de toestand van de installatie. In termen van conditie, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. We noemen dat Toestands Afhankelijk Onderhoud (TOA). Wat is er nodig om deze installatie nu en in de toekomst goed te laten functioneren.”

Bij dit nieuwe denken en het verdwijnen van de interne technische dienst komt een onafhankelijk bureau als Willems technisch adviesbureau om de hoek kijken. “Wij nemen deels de rol van de technische dienst op ons maar leveren alleen díe expertise en deskundigheid die de opdrachtgever niet in huis heeft. Alleen die punten pak je aan en dat kan dus per contract verschillen. Puur maatwerk. Eén partij die contractvormen kan beoordelen en het beheer en onderhoud van installaties goed kan managen. Samen met de opdrachtgever maken we een contract op maat waarbij via een aanbesteding een partij wordt gezocht die er mee aan de slag gaat. Wij blijven vervolgens namens de klant de contracten beoordelen en het werk toetsen. Dat doen we in harmonie met de uitvoerende bedrijven en zoeken we altijd naar de beste oplossingen. In die gedachte wordt er ook steeds vaker met prestatiecontacten gewerkt, waarin Kritische Prestatie Indicatoren (KPI) zijn verwerkt en eventueel gekoppeld aan een bonus-/boete regeling.”

Opdrachtgevers

Voor diverse opdrachtgevers heeft Willems het contractmanagement op maat opgesteld. Zoals voor bijvoorbeeld: Gemeente Duiven, ten behoeve van het gemeentehuis, een sportaccommodatie en een buurthuis. Gemeente Berkelland, daar voor het onderhoud aan de installaties in diverse gebouwen. Baston Wonen, contractvorming onderhoud cv-installaties woningen in bezit van Baston. Onderwijs Groep Quadraam, betreft contractvorming onderhoud installaties gebouwen. SPO de Liemers, contractvorming en begeleiding voor een Brede School.