Post Featured Image

Klimaatproblemen in kaart gebracht

Klimaatproblemen in kaart gebracht

Willems legt de vinger op de zere plek

Het pand staat er nu bijna negen jaar. Toch zijn er klimatologisch problemen bij een groot Achterhoeks bedrijf. Willems technisch adviesbureau werd ingeschakeld om de vinger op de zere plek te leggen. “Het bewuste bedrijfspand is relatief nieuw”, vertelt John Sloetjes van Willems technisch adviesbureau. “Toch zijn er al geruime tijd klachten over temperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid. De eigenaar neemt deze klachten van zijn personeel serieus. Daarom zijn wij gevraagd om de problemen in kaart te brengen en hebben we een advies gemaakt om deze te verhelpen.” Bij de bouw van het huidige pand is er een robuuste w-installatie ontworpen en geïnstalleerd, waarmee het gebouw wordt verwarmd, gekoeld en geventileerd. Het kon niet voorkomen dat er klachten ontstonden. Sloetjes: “Het bedrijf werkt bijvoorbeeld met een kantoortuin waar zo’n vijftig medewerkers een plek hebben. Iedereen ervaart warmte op een andere manier. De aanwezige naregelingen geven medewerkers de mogelijkheid om zelf invloed uit te oefenen op de gewenste temperatuur. Deze werden echter niet goed gebruikt, waardoor het binnenklimaat niet optimaal geregeld werd. Daarbij bleken ook de regelinstallaties niet meer goed te zijn afgesteld. Omwille van de klachten was er al eens aan ‘de knoppen gedraaid’, maar dat loste de problemen onvoldoende op.”

Doorgemeten

Willems heeft de ventilatiestromen met specialistische apparatuur doorgemeten. Sommige mensen hadden last van tocht. “We constateerden dat sommige units niet werkten of dat er iets voor was gemaakt, waardoor units kapot gingen en er elders een hardere luchtstroom ontstond. Daar krijg je last van. Dat hebben we met rookproefjes – waarmee je rook door de installatie blaast – aan kunnen tonen.”

Uiteindelijk schreef Willems een adviesrapport. “De installaties zouden in onze ogen in sommige delen van het gebouw opnieuw moeten worden ingesteld. Daarbij zou het een goed idee zijn om ze ’s morgens met behulp van een tijdklok aan te zetten. Het naregelen mag vervolgens door de medewerkers nog wel beïnvloed worden, maar binnen kleinere temperatuurgrenzen om geen grote verschillen te krijgen. Daarnaast moeten de kapotte ventilatie units weer worden hersteld en adviseren wij een bevochtigingsinstallatie toe te voegen om droge lucht te voorkomen. Wij verwachten dat de problemen dan grotendeels verholpen zijn.”