Post Featured Image

Renovatie gemeentehuis Westervoort succesvol afgerond

Renovatie gemeentehuis Westervoort succesvol afgerond

‘Samen de schouders er onder gezet’

In 2015 klopte de gemeente Westervoort voor het eerst aan de deur. Het gemeentehuis aan het Dorpsplein was toe aan een grondige transformatie. Of Architectenburo VOM in Duiven met deze megaklus aan de slag wilde. Ruim twee jaar later is de klus geklaard en is het gedateerde overheidsgebouw omgetoverd tot een eigentijds gemeentehuis.

Op het kantoor van Architectenbureau VOM kijken architect-directeur Paul van Olden en technisch directeur Roland Mattijssen terug op dit bijzondere project, waarvoor werd samengewerkt met Willems technisch adviesbureau. “Het was een grote operatie”, zegt Paul van Olden. “Het gebouw was flink verouderd. Daarnaast was een deel van de naastgelegen bibliotheek aangekocht, waar ook kantoren in moesten komen.”

De bouwdirectie lag in handen van VOM, de eerste gesprekken met de gemeente werden gevoerd samen met Willems technisch adviesbureau. Roland Mattijssen: “Er lagen nogal wat uitdagingen. Naast de gedateerde uitstraling, voldeed ook het binnenklimaat niet meer. Aan de ene kant van het gebouw was het vaak te warm, aan de andere kant te gehorig. Koeling was er niet. Alle wensen heeft Willems uiteindelijk helder en transparant vertaald in een programma van eisen, waarmee we aan de slag zijn gegaan.”

Eigentijds gezicht

Paul van Olden gaf het gemeentehuis een eigentijds gezicht, een deel van de aankleding werd verzorgd door Concept & Images. “De samenwerking met Willems verliep erg prettig”, zegt Paul van Olden. “Ik kan mooie plafonds tekenen, maar er moet ruimte zijn voor installaties. Dat vergt afstemming en dat ging erg goed. We hebben er samen de schouders onder gezet. Daarbij was ik onder de indruk hoe Willems een complexe materie terug kan brengen tot de kern, waardoor het heel eenvoudig lijkt.”

Een deel van de voormalige bibliotheek is omgebouwd tot een ruimte met flexplekken. Waar medewerkers kunnen komen en gaan. Verder zijn er muren geplaatst, nieuwe kantoren gemaakt en de publieksbalies aangepast.

Roland Mattijssen: “Het pand is voorzien van nieuwe installaties, zoals een luchtbehandelingssysteem. Natuurlijk hebben we veel aandacht geschonken aan klimaatbehandeling, ventilatie en koeling om in alle kantoren het juiste klimaat te waarborgen. Ook brandveiligheid was een belangrijk onderwerp. Willems speelde op al deze onderwerpen een belangrijke rol. Het was namelijk een hele opgave omdat de ruimtes onderling nogal verschillen van elkaar.”
Tijdens de renovatie bleef het gemeentehuis open. Dankzij goede onderlinge afstemming werd ‘operatie gemeentehuis’ een succes. Zeven maanden na de start kon burgemeester Arend van Hout zijn nieuwe gemeentehuis officieel openen.