‘Schapen met vijf poten'

'Schapen met vijf poten'

Wim Lubbers (Azora) roemt kennis en veelzijdigheid van Willems

Voor de Achterhoekse zorgaanbieder Azora werkt Willems momenteel aan de nieuwbouw van zorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in ’s-Heerenberg en de renovaties van zorgflat Wienwei en verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia, beide in Terborg. Contactpersoon door de jaren heen bij Azora is Wim Lubbers, lid van de Raad van Bestuur. Voor hij eind juni met pensioen gaat keken we met Wim Lubbers terug op de samenwerking met Willems.

Van origine is Wim Lubbers (62) helemaal geen manager of bouwdeskundige. Hij begon ooit in de zorgsector als verpleegkundige. Vrij snel echter al maakte hij de overstap en daar heeft hij nooit spijt van gehad.

“Mensen hebben mijn warme belangstelling, maar ik had ook een drive om een bijdrage te leveren aan geschikte gebouwen en daarin goede organisaties neer te zetten. Na al die jaren mag ik zeggen dat de bouw en de techniek die er bij komt kijken weinig geheimen meer voor me hebben.”

“Wat ik altijd belangrijk heb gevonden is de risicoafweging. Om de simpele reden dat we werken met gemeenschapsgeld. Ik ben heel erg voor het toepassen van moderne en innovatieve technieken, maar alleen als die toepassingen ook echt een aanwijsbare toegevoegde waarde hebben.”

Als vanzelf komt het gesprek dan op Willems. “Een perfect voorbeeld van een bedrijf dat vakkennis combineert met realisme”, aldus Wim Lubbers. “We huren ze graag in voor projecten omdat ze topkwaliteit bieden op zowel het W- als E-vakgebied. Een leuk, niet al te groot familiebedrijf dat om te overleven in deze lastige tijd bewust kiest voor het leveren van kwaliteit. Ik denk ook dat dat de enige juiste keuze is.”

Wim Lubbers heeft al heel wat projecten met Willems tot een goed eind gebracht. Iedere keer weer, stelt hij, verbaasde hij zich over de aanwezige kennis. “In combinatie met veelzijdigheid zie ik kennis en ervaring als de grootste kracht van Willems. Het zijn daar allemaal schapen met vijf poten. En als er een keer iets voorbijkomt waar ze niet het fijne van weten, dan voelen ze zich niet te groot extern expertise in te huren. Met zo’n bedrijf is het prettig samenwerken.”

Een ander punt dat Wim Lubbers noemt is het samenspel met partners in het nieuwbouw- of renovatieproces. Denk aan opdrachtgevers, architecten en installateurs. “Dat samenspel beheerst Willems goed. Hakken in het zand, dat kennen ze niet. Ze weten als geen ander dat je alleen in goed overleg verder komt. Daarbij is het voor ons een voordeel dat ze specifieke kennis hebben van de zorgsector. Inclusief het gevoel hoe wordt geleefd in een zorgcentrum en een beeld van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.”

Als voorbeeld noemt Wim Lubbers duurzaamheid en meer specifiek energiezuinigheid. “Op dat gebied zijn veel ontwikkelingen. Wij willen daarin mee, maar niet tegen elke prijs. Ik vraag regelmatig aan Willems: wat is een redelijk alternatief? Wat niet wil zeggen dat een dure investering per definitie niet kan. Het is regelmatig gebeurd dat ze mij hebben overtuigd met het argument dat het op termijn juist een aantrekkelijke, niet zo dure investering is.”

Vrijdag 29 juni is Wim Lubbers’ laatste werkdag. Hij zal het missen, de zakelijke contacten met zoveel mensen. Maar er is ook tevredenheid. “Ik heb 45 jaar met veel plezier in de gezondheidszorg gewerkt. Dat is mooi. Nu houdt het op, daar heb ik zelf voor gekozen. Ik wil nog graag andere dingen doen en daar hoop ik nu aan toe te gaan komen.”