Post Featured Image

Spil in het technisch web van onderwijsgroep Quadraam

Spil in het technisch web van onderwijsgroep Quadraam

"Willems durft ook 
kritisch te zijn richting ons"

De Gelderse onderwijsgroep Quadraam bundelt dertien scholen voor voortgezet onderwijs met ieder hun eigen huisvestingsperikelen. Quadraam beschikt over hypermoderne gebouwen, maar ook over scholen die al decennia lang dienst doen. Willems technisch adviesbureau fungeert al ruim vijftien jaar als spil in het technische web van de onderwijsgroep.

Op het Duivense kantoor van Quadraam ontmoeten we Herman Soepenberg, manager financiën & vastgoed. In een veranderende wereld waar duurzaamheid met hoofdletters wordt geschreven geeft hij binnen zijn organisatie vorm aan de nieuwe wensen op installatiegebied. “Tot een bepaalde hoogte kunnen we veel zelf”, vertelt Herman Soepenberg. “Maar we hebben niet alle specialismen in huis. Daarom werken we graag samen met Willems technisch adviesbureau. Een onafhankelijke partij die de kennis meebrengt waar het gaat om ingewikkelde technische trajecten. Waarom we graag met Willems werken? Ze kunnen een regierol voeren op verschillende sporen, hebben technische diepgang, komen proactief met adviezen, maar durven ook kritisch richting ons te zijn. Dat vinden wij belangrijk.”

Bij Quadraam wordt Willems inderdaad regelmatig ingevlogen. Er wordt advies gegeven bij de bouw van nieuwe scholen, maar ook bij renovatietrajecten of waar er acute problemen ontstaan. “Vorig jaar heeft Willems ons bijvoorbeeld geholpen bij school Het Venster in Arnhem. Daar stond al vanaf 2007 een wko-installatie, die niet goed functioneerde. Met hulp van Willems werkt het nu weer prima.”

Op dit moment vergt een aanbestedingstraject voor onderhoud van installaties de aandacht. “Als onafhankelijke partij kijkt Willems welke contractvorm voor ons het beste is. Verder onderzoeken we op dit moment de kansen van ledverlichting op scholen. Op het Liemers College hebben we samen een pilot geïnitieerd. Duurzaamheid staat bij Quadraam namelijk hoog op de strategische agenda. Het komt steeds nadrukkelijker terug in de manier van lesgeven, maar ook in de wijze waarop we gebouwen benutten. Het hele onderwijs verandert op dit moment naar een onderwijs waar we steeds meer plaatsonafhankelijk gaan leren. Dat heeft gevolgen voor het vastgoed en energiegebruik. Gebouwen krijgen een andere rol.”

Quadraam werkt volgens de visie Frisse Scholen, een overheidsinitiatief. “We gaan steeds bewuster met onze omgeving om. Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu waar het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Willems adviseert ons hierbij. Duurzaamheid is bij Quadraam ver doorgevoerd. Zo houden enkele scholen binnen onze groep een onderlinge energiechallenge. Dat is een wedstrijd waarin wordt onderzocht hoe iedere school energie kan besparen. Prachtig natuurlijk.”