Post Featured Image

Uitgebreid onderzoeksrapport legt de vinger op de zere plek

Uitgebreid onderzoeksrapport legt de vinger op de zere plek

Willems ingeschakeld bij problemen led-verlichting

De onafhankelijkheid van Willems technisch adviesbureau kwam onlangs van pas bij geuite klachten in een kantoorpand. Na vervanging van ongeveer duizend tl-lampen voor led-buizen ontstonden er gezondheidsproblemen bij gebruikers van het pand. Het bedrijf dat het technische beheer van het pand verzorgt heeft ons ingeschakeld voor specifiek advies. Wij legden met een uitgebreid onderzoeksrapport de vinger op de zere plek.

De case maakt mooi duidelijk dat onafhankelijkheid en deskundigheid in de technische wereld cruciaal zijn. Vanuit het oogpunt van energiebesparing werd besloten om alle tl-lampen in een groot kantoorgebouw te vervangen voor led-verlichting. Hiervoor werd een partij ingeschakeld die de lampen ging vervangen. Het zou duizenden euro’s op jaarbasis besparing moeten opleveren. “Maar personeelsleden kregen klachten, variërend van hoofdpijn en vermoeidheid tot het hinderlijk waarnemen van trillende lampen”, vertelt Koen Reijmer van Willems technisch adviesbureau. “Wij hebben vervolgens een onderzoek gedaan naar de lampen en de armaturen.” Ondertussen leverde de leverancier twintig andere led-buizen. Deze werden door de werknemers als beter ervaren.

Uit onderzoek weten we dat alle verlichtingsarmaturen flikkering vertonen. Indien deze flikkering binnen bepaalde mate blijft wordt het niet waargenomen en zal het geen hinder geven. De flikkering is te meten. De mate waarin een verlichtingsarmatuur flikkert wordt gegeven in een zogenaamd flikkerpercentage. De waarde ligt tussen de 0 en 100 procent. Als het honderd procent is zie je een lamp aan- en uitgaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat een flikkerpercentage boven de 35 procent klachten kan veroorzaken als hoofdpijn en vermoeidheid.

Koen: “Ik heb twee led-buizen meegenomen. Een oude en een nieuwe. Met een speciaal meetinstrument heb ik de flikkering van de led-buizen gemeten. Uit metingen van de ‘slechte’ led-buis bleek dat deze een flikkerpercentage had van 78 procent. Veel te hoog dus! Bij de twintig nageleverde buizen was dit maar een paar procent. Met al deze informatie hebben we een advies uitgebracht. De led-buizen zouden vervangen moeten worden voor buizen met - om even wat technischer te worden - een betere kwaliteit van het voorschakelapparaat in de buis zelf. Oftewel een buis die veel minder flikkert”.

De opdrachtgever is blij met het onafhankelijke advies en is in overleg met de leverancier om de buizen te vervangen. Saillant detail: Voor de mate van toegestane flikkering van verlichting zijn nog geen wettelijke eisen vastgelegd. Binnenkort wordt door de International Commission on Illumination (CIE), de internationale autoriteit op het gebied van licht, een officiële norm uitgebracht op het gebied van flikkering van lampen.