Post Featured Image

Willems helpt RINO Groep aan goed binnenklimaat

Willems helpt RINO Groep aan goed binnenklimaat

"Prettig om te werken met 
een onafhankelijk adviseur"

De RINO Groep in Utrecht gaat verhuizen. Begin volgend jaar wordt een ‘nieuw’ pand in gebruik genomen. Op slechts driehonderd meter afstand van de huidige locatie. Een mega-operatie waarbij een opvallende rol is weggelegd voor Willems technisch adviesbureau.

De RINO Groep houdt zich bezig met opleidingen en cursussen voor de GGZ. De plannen om het verouderde kantoorpand in het hartje van Utrecht te verlaten, spelen al enige jaren, vertelt Ed Engbers. Tot voor kort was hij manager bedrijfsvoering bij de Rino Groep. Nu is hij als controller verbonden aan het bedrijf. “De uitstraling van het huidige gebouw laat te wensen over en er zijn klachten over het klimaat in het gebouw waar toch zestig kantoormedewerkers een plek vinden, maar waar ook dagelijks les wordt gegeven in dertien zalen. We hebben gekeken of we in het bestaande pand aanpassingen konden doen. Ook Willems technisch adviesbureau heeft meegekeken. Maar daar bleken teveel haken en ogen aan te kleven. We werden vervolgens door een makelaar gewezen op het huurpand aan de Oudenoord, iets verderop.  Uitermate geschikt voor de RINO-organisatie. Het pand is in de zestiger jaren gebouwd en telt 2400 vierkante meters over vier verdiepingen. Met kleine aanpassingen kunnen we het geschikt maken.”

Onafhankelijk 

Willems technisch adviesbureau werd opnieuw ingeschakeld. Ed Engbers: “Om alle schijn tegen te gaan, vinden we het prettig om met een onafhankelijk adviesbureau te werken. Een installateur heeft toch andere belangen. Het proces is prettig verlopen. Willems maakte een ontwerp zodat het gebouw straks voldoet aan het predicaat Frisse Scholen klasse B. Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu waar het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Dat is allemaal gelukt.” 
Het gebouw aan de Oudenoord krijgt een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De onderwijszalen worden individueel en variabel geventileerd op basis van de aanwezige bezetting en ruimteluchtcondities. De kantoren worden naast het mechanisch ventilatiesysteem voorzien van inductie-units, waarmee per ruimte de gewenste hoeveelheid koeling kan worden geleverd. Via een gebouwbeheersysteem worden klimaatinstallatie en verlichting bediend.
De aanbestedingsfase is volgens Ed Engbers achter de rug. “We zitten in de fase dat de installateur aan de slag kan. Willems technisch adviesbureau controleert de werkzaamheden. De samenwerking verloopt erg prettig. We kijken uit naar het moment dat het nieuwe gebouw, dat ook met nieuwe av-technieken wordt uitgerust, in gebruik genomen wordt.”