Post Featured Image

Willems officieel gecertificeerd voor WKO

Nog steeds werken veel bureaus zonder erkenning aan installaties voor warmte- en koudeopslag (WKO). Willems technisch adviesbureau niet. Sinds kort beschikt het bureau over een certificering waarmee gewerkt mag worden aan bovengrondse WKO-installaties.

Adviseur John Sloetjes is de man die de certificering ‘BRL 6000 deel 21’ namens Willems met succes heeft afgerond. Het is een eerste stap, zo maakt hij duidelijk. “De certificering bestaat uit verschillende onderdelen”, vertelt John. “Wij beschikken nu over de erkenning om te werken met bovengrondse installaties. We willen dat daar straks ook het onderdeel beheer en onderhoud bijkomt. Alleen de ondergrondse certificering laten we aan ons voorbij gaan. Daarvoor werken we prima samen met enkele betrouwbare en gespecialiseerde partners. Zo houdt ieder z’n eigen specialisme.”

Omdat veel bedrijven zich zonder voldoende kennis bezighouden met energiezuinige installaties en er daardoor veel fouten worden gemaakt met storingen als gevolg, besloot de overheid enkele jaren geleden om regels te gaan maken. Bedrijven die voor overheidsinstanties aan de slag willen met installaties voor warmte- en koudeopslag, moeten daarom voldoen aan deze certificering.
 Sloetjes: “Ik denk dat het een goede zaak is dat bedrijven laten zien dat ze er verstand van hebben. Daar is deze certificering prima geschikt voor. Noem het een soort rijbewijs voor deze systemen. Er werd in de markt namelijk lange tijd veel te makkelijk tegenaan gekeken. Wij mogen ons nu een erkend bedrijf noemen om ontwerpen te maken voor energiezuinige installaties. Ons specialisme bevindt zich zoals gezegd in de bovengrondse installaties zoals warmtepompen en regeltechniek.”

Voor Willems technisch adviesbureau was het een logische stap om de ‘opleiding’ te volgen en de bijbehorende certificering in de wacht te slepen. “We ontwerpen al meer dan tien jaar deze installaties. We willen graag laten zien dat we ook voldoen aan de beoordelingsrichtlijn van de overheid. Dat we verstand van zaken hebben.”