Post Featured Image

Willems schrijft maatwerk ontruimingsplan

Willems schrijft maatwerk ontruimingsplan

Kantoorgebouw La Vie weer een stuk veiliger

Veiligheid is een van de belangrijke thema’s waar Willems technisch adviesbureau zich op richt. Kantoorgebouw La Vie in het centrum van Utrecht is dankzij een maatwerk ontruimingsplan van Willems weer een stuk veiliger.

La Vie is gevestigd boven De Bijenkorf. Het kantoorgebouw bestaat uit diverse verdiepingsvloeren. “Dit gebouw is zo groot, dat je niet zomaar even ‘brand’ kunt roepen en iedereen zich dan op tijd kan redden”, vertelt Koen Reijmer van Willems technisch adviesbureau. “Wij hebben een compleet ontruimingsplan geschreven. In Bouwbesluit 2012 artikel 6.20 is te lezen welke soorten gebouwen verplicht voorzien moeten worden van een brandmeld- ontruimingsalarminstallatie. Dat was hier het geval. In ons plan is veel aandacht besteed aan de ontruimingsalarminstallatie, die is gekoppeld aan de brandmeldinstallatie. Daarnaast hebben we een ontruimingsplan gemaakt met plattegronden. Ook deze zijn wettelijk verplicht. Hierdoor wordt het vluchten bij brand in een groot gebouw minder gevaarlijk.”

Ontruimingsplattegrond

Een goede ontruimingsplattegrond laat ook mensen die op die locatie niet bekend zijn, in één oogopslag zien hoe je het pand snel en veilig kunt verlaten. Een ontruimingsplan is daarentegen vooral bedoeld voor de eigenaar of gebruiker van het pand. Koen Reijmer: “Er moet een duidelijk stappenplan zijn: Wie belt de brandweer, wie verzorgt eventuele gewonden en wie telt alle aanwezige personen op de verzamelplek, zodat duidelijk is dat het pand leeg is? Zonder een dergelijk ontruimingsplan is het niet mogelijk goede ontruimingsoefeningen uit te voeren.”

Volgens Koen Reijmer is het zelf vervaardigen van ontruimingsplattegronden en een ontruimingsplan wel mogelijk, maar complex. “Het moet tot in detail voldoen aan de geldende normen (NTA 8112 / NEN 8112 en NEN 1414). Dit betekent in de praktijk dat bij zelfgemaakte plattegronden belangrijke informatie ontbreekt en de tekeningen uiteindelijk niet goed leesbaar zijn. Vaak moet er bij controle van de brandweer alsnog een goedgekeurd plan met plattegronden worden voorgelegd. Uiteindelijk is het voordeliger om deze taak uit te besteden aan een partij die kundig en ervaren is in dit vakgebied.”